Thursday, April 3, 2008

Kroz trnje do zvezda, pa opet do trnja


Norma Džin Mortenson (Norma Jeane Mortenson) rođena je 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu. Detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima i hraniteljskim porodicama. Oca nikad nije ni upoznala, a majka joj je relativno brzo nakon porođaja poslata u bolnicu kao mentalno obolela osoba.

Normu Džin život nije mazio, rasla je u siromaštvu i kao jedini način da pobegne od takvog života videla je udaju. Već u dvadeset prvoj godini, 19. juna 1942. gidine, udala se za svog komšiju Džimija Dohertija (Jimmy Dougherty), sa kojim se zabavljala šest meseci. Kasnije je u svojim intervjuima govorila da je iskreno volela Džimija i da bi možda sve bilo drugačije da se on nije pridružio marincima 1944.godine.

Nakon Džimijevog odlaska Norma Džin se zaposlila u fabrici aviona. Međutim, nakon nekoliko meseci, primetio je fotograf Dejvid Konover (David Conover) koga je istog trena opčinila. Po Konoverovim rečima, Norma Džin je bila san svakog fotografa. Ubrzo je postala model kog je kamera obožavala. Zadobila je reputaciju vrhunskog modela i njene fotografije su se našle na stranicama mnogih renomiranih časopisa. Ali nije htela tu da se zaustavi, već je maštala o svetskoj karijeri. Želela je da postane glumica. Sledila je svoj san i upisala je časove glume.

Norma Džin ofarbala je kosu u plavo i promenila ime u Merlin Monro. Tada njena karijera kreće uzlaznim putem. U početku je dobijala skromne, sporedne uloge. Prvi film u kom se pojavila je Šokantna gospođica Pilgrim (The Shockinf Miss Pilgrim). A zatim je usledila uloga u filmu Džungla na asfaltu (The Asphalt Jungle), kojom se i proslavila. Iste godine tumačila je jednu od rola u filmu Sve o Iv (All About Eve). Tada su uloge počele da se nižu jedna za drugom. Ali svetsku popularnost doneo joj je film Nijagara (Niagara). Vrtoglavom brzinom popela se na listu najtraženijih glumica. Svi je pamtimo po glavnim ulogama u filmovima Muškarci više vole plavuše (Gentlemen Prefer Blondes) i Kako se udati za milionera (How to Marry a Millionaire). Merlin je proglašena 1953. godine za najbolju glumicu. Već sa dvadeset sedam bila je na samom vrhu i postala je najomiljenija plavuša u Holivudu.

Merlin Monro odlučuje 14. januara 1954. godine da opet stane na „ludi kamen“, udaje se za poznatog bejzbol igrača Džoa DiMađia (Joe DiMaggio). Međutim, DiMađio nije mogao da podnese pritisak slave i seksualnog imidža mlade Merlin i ubrzo su se rastali.

Nakon razvoda Merlin je odlučila da se u potpunosti okrene karijeri. Preselila se u Njujork i opet se posvetila časovima glume. Novac je uložila u osnivanje svoje produkcijske kuće Marilyn Monroe Productions, koja i stoji iza filmova Autobuska stanica (Bus Stop) i Princ i igračica (The Prince and The Showgirl). Merlin je zahvaljujući svom talentu dobila mnoga priznanja. 1959. godine dobila je Zlatni globus za ulogu u filmu Neki to vole vruće (Some Like It Hot).

Međutim, usledio je i treći brak, i to sa scenaristom Arturom Milerom (Arthur Miller), 29. juna 1956. godine, međutim već tada se nazirao početak njenog kraja. Artur je napisao scenario u kom Merlin ima glavnu ulogu, Neodgovarajući (The Misfits). To je bio poslednji film Merlin Monro. Nakon razvoda sa Arturom, 1961. godine, dva spontana pobačaja i ginekološke operacije usledili su i problemi sa pićem i alkoholom. Imala je sve manje ponuda za filmove, a uloge koje su joj već bile dodeljene je izgubila. Umesto na crvenom tepihu, Merlin je provodila dane i dane po klinikama lečeći se od narkomanije, ceo život joj se postepeno raspadao.

Merlin je nađena mrtva 5. avgusta 1962. godine u svom stanu u Los Anđelesu, a uzrok smrti bila je prevelika doza pilula za spavanje.

No comments: